Häät ovat juhla, jota odotetaan innolla kuukausien, joskus vuosienkin ajan. Niihin liittyy paljon toiveita ja odotuksia, ja valmistelujen aikana tunneskaala voi ymmärrettävästi heitellä laidasta laitaan.
Häiden lähestyessä niihin liittyvä jännitys usein voimistuu ja tuo tullessaan hyvin erilaisia vaikutuksia eri ihmisille. Toisille jännitys on positiivista, toimintaa aktivoivaa ja intoa kasvattavaa kutkutusta, kun taas toisilta se voi viedä yöunet, ruokahalun ja toimintakyvyn pitkäksi aikaa. Moni saattaa myös pelätä, ettei muista hääpäivästä jännityksen vuoksi mitään. Psykologina työskentelevä Kiia on koonnut tähän postaukseen kuusi täsmävinkkiä hääjännityksen kanssa pärjäämiseen ja sen lieventämiseen.
1. Muista, ettei jännityksestä tarvitse päästä eroon
Usein koemme jännityksen kielteisenä tunnetilana, josta haluamme mahdollisimman pian eroon. Usein käy kuitenkin päinvastoin: kun pyristelemme irti jännityksestä ja koetamme tukahduttaa siihen liittyviä oireita, kiinnitämme jännittämiseen entistä enemmän huomiota. Tämä saa jännityksen valtaamaan mielemme sopukoista entistä enemmän tilaa, ja sen myötä jännittäminen voimistuu entisestään.
On siis syytä vaihtaa taktiikkaa. Kun huomaamme jännityksen, pyristelyn sijaan parempi tapa on hyväksyä se osana itseä ja tilannetta. Hyväksyminen mahdollistaa huomion suuntaamisen muihin asioihin: Kun päästämme irti kamppailusta, voimme keskittyä muihin asioihin, jotka vievät ajatuksemme pois jännittämisestä. Näin sen ote meihin heikkenee, vaikka se ei kokonaan katoaisikaan.
2. Kirjaa ylös jännitystä voimistavat ajatukset ja tunteet
Häiden järjestäminen on mittava projekti, jossa tehtävien ja suunnittelun ulkoistaminen jonkinlaiseen projektinhallintajärjestelmään oman pään sijaan on viisasta. Samaa kannattaa kokeilla myös ajatusten ja tunteiden kanssa. Jännittämiseen liittyy hyvin usein kehää kiertävät ajatukset, jotka saattavat herättää aamuyöllä, kun aivot alkavat etsiä niihin ratkaisua. Myös omia tunteita ja reaktioita voi olla vaikeaa käsitellä vain oman mielen voimin.
Jännitykseen liittyvien ajatusten ja tunteiden jakaminen vaikkapa ystävälle voi auttaa. Toinen toimiva tapa on kirjoittaa ne ylös. Kun mieleen ponnahtaa huoliajatus tai vaikea tunne, sen kirjoittaminen paperille auttaa ottamaan siihen etäisyyttä. Samalla huolille tai tunnesolmuille voi kirjoittaa ratkaisun tai vasta-ajatuksen, joka rauhoittaa mielen. Kun ajatukset ja ratkaisut on kirjoitettu ylös, valmiiksi mietittyjen ratkaisujen ääreen on mahdollista palata mielen rauhoittamiseksi silloin, kun samat ajatukset ja huolet yrittävät taas puskea tajuntaan.
3. Rauhoita mieli kehon kautta
Jännittynyt mieli ei rauhoitu käskemällä. Sen vuoksi on tärkeää suunnata rauhoittamispyrkimykset mielen sijasta kehoon, jonka jännittyneisyys on helpommin purettavissa. Tämä toimii, sillä kehon rauhoittuessa rauhoittuu myös myös mieli. Nopea ja helppo tapa rauhoittaa kehoa on tietoinen ja rauhallinen syvähengitys, joka viestii kehollemme, että sillä ei ole hätää. Hengitystä havainnoiva hermosto vie viestin keskushermostollemme, joka rauhoittaa kehoa mm. laskemalla sykettä ja madaltamalla verenpainetta.
Kehon rauhoittamiseksi voit kokeilla esimerkiksi "kolmiohengitystä", jossa hengitetään ensin syvään sisään laskien kolmeen, sitten pitkään ulos laskien kolmeen ja välissä pidetään tauko niin ikään kolmeen laskien. Hengitykseen keskittymistä voi tehostaa piirtämällä sormella pöytään tai ilmaan kolmiota hengityksen vaiheiden mukaan.
4. Vahvista itsemyötätuntoista ääntä
Kielteisenä koettu jännitys kumpuaa usein korkeista vaatimuksista itseä ja omia juhlia kohtaan. Jos tavoitteenamme järjestää juhlat joissa kaikilla on pelkästään hauskaa, näytämme itse upeilta, aikataulu toteutuu prikulleen eikä mitään mene pieleen, on jännittäminen satojen muuttuvien osien hääpalapelissä täysin ymmärrettävää. Tällöin jännitystä aiheuttaa sisäinen kriitikko, joka maalailee uhkakuvia ja jolle paraskaan välttämättä ei ole kyllin hyvää.
Vaativuutta ja kriittistä ääntä voi vaimentaa vahvistamalla itsemyötätuntoista sisäistä puhetta. Itsemyötätunto tarkoittaa ystävällistä, lempeää ja ymmärtävää suhtautumista omaan itseen. Se on ymmärrystä siitä, että vastoinkäymiset kuuluvat elämään ja ettei oma arvomme riipu ulkoisista onnistumisista. Tiivistettynä se on suhtautumista itseen niinkuin hyvään ystävään. Kun jännitys valtaa mielen, mieti siis, mitä sanoisit ystävälle samassa tilanteessa. Tällöin äänessä tuskin on enää vaativa kriitikko, ja suhtautuminen aiemmin jännitystä aiheuttaviin asioihin voi hiljalleen muuttua rennommaksi.
5. Altista ja harjoittele pienin askelin
Jännitys saa meidät usein välttelemään jännityksen kohdetta. Tällöin emme saa siitä kielteisiä kokemuksia, mutta toisaalta jännitys ei myöskään pääse lievenemään myönteisten kokemusten myötä, vaan usein se jopa voimistuu. Tällöin kynnys tarttua jännitystä aiheuttavaan asiaan kasvaa ajan kanssa jatkuvasti korkeammaksi.
On siis tärkeää mennä kohti jännittävää asiaa sen herättämästä jännityksestä huolimatta. Esimerkiksi jos häätanssi ison yleisön edessä jännittää, eikä sen vuoksi halua edes ajatella koko asiaa ennen häitä, voi se tuntua itse hääpäivänä ylivoimaiselta. Jos taas tanssahtelee ensin kahdestaan oman kodin suojissa, sitten läheisen ystävän nähden ja myöhemmin vaikka grillijuhlien lomassa, saa hiljalleen lisää varmuutta tanssiaskeliin ja kokemuksia siitä, ettei tanssiminen muiden nähden olekaan niin kamalaa.
6. Keskity puolisoosi
Viimeinen listan vinkki on tarkoitettu etenkin itse hääpäivää varten, ja sen antoi minulle rakas kollegani. Kun mieli täyttyy jännityksestä, mikä rauhoittaisikaan sitä paremmin kuin huomion suuntaaminen päivän tärkeimpään asiaan, eli omaan puolisoon. Kun keskityt kokemaan päivän hänen kanssaan juuri sellaisena kuin se on, mielessä ei ole tilaa ylimääräisille huolille, ja mahdollisiin kömmähdyksiinkin todennäköisesti suhtautuu tällöin kevyemmin. Nauttikaa siis päivästä yhdessä, vatsanpohjan perhosineen kaikkineen. ❤️
- Kiia & Petri
Kommentit !
Lähetä kommentti