08/01/2021

Häiden menu

Menun suunnittelu ja päättäminen on olennainen osa häävalmisteluja, ja sillä voi olla yllättävän suuri merkitys häiden tunnelman kannalta. Päätöksenteko erilaisten vaihtoehtojen kesken saattaa osoittautua kinkkiseksi, kun yrittää pohtia mahdollisimman monelle maistuvaa ja omaan budjettiin istuvaa kokonaisuutta. Luottamus siihen, ettei hääpäivänä ruokatarjoilujen osalta ole luvassa ikäviä yllätyksiä, ei myöskään ole itsestäänselvyys.



Toiveita ja ideoita

Meille menun suunnittelun tärkeimmät lähtökohdat ovat olleet maukkaus, vuodenaika, ekologisuus ja tietysti hinta. Kiia on keliaakikko, joten myös tarkkuus ruoan gluteenittomuudessa oli ehdoton kriteeri. Luottoa näiden toteutumiseen onneksi riitti: meillä oli käsitys Ilokivestä kasvispainotteisena opiskelijaravintolana, jossa ruuan laatu on hieman keskimääräistä opiskelijaruokaa parempaa ja joka on aina esimerkillisesti huomioinut tarjonnassaan erityisruokavaliot.


Lähdimme suunnittelutyöhön avoimin mielin. Tarkempia toiveita emme osanneet menun osalta esittää, kuin että perinteinen naudanpaisti punaviinikastikkeessa on jo ehkä turhankin tutuksi tullut juhlaruoka. Halusimme myös panostaa kasvisruokaan, sillä sen laatu on usein ollut häissä tai isommissa juhlissa vaatimatonta. Onneksi Ilokiven ravintolapäällikö osasi ehdottaa herkullisia ja yllätyksellisiäkin vaihtoehtoja, joista saimme valita mieleisemme ja lisätä mukaan myös omia ehdotuksiamme.



Herkullinen kokonaisuus

Päädyimme lopulta menuun, joka sisältää satokauden kasviksia, riistaa ja kalaa. Sekä liha- että kasvisruoka ovat yhtä huolella mietittyjä, ja gluteenittomuus on huomioitu kaikessa (Kiian sydäntä lämmittävät etenkin gluteenittomat versiot Ilokiven legendaarisistä sämpylöistä). Silti menun hinta pysyi kohtuudessa, eikä vierasmäärästä tarvitse ruoan kalleuden vuoksi tinkiä. Kokonaishintaan pystyi myös itse vaikuttamaan esimerkiksi raaka-ainevalinnoilla ja alkupalojen määrällä.


Hääkakun ja makeiden herkkujen osalta sovimme, että tilaamme ne leipomosta tai tuomme paikan päälle itse. Iltapala puolestaan tulee talon puolesta. Kokonaisuudessaan menusuunnitelmien selkeys keventää mieltä huomattavasti, kun tietää kaiken olevan ammattilaisten käsissä. Se lisää myös itse hääpäivän odotusta, sillä silloin tietää kaiken muun mukavan ohella pääsevänsä herkuttelemaan huolella laaditun ja meille mieluisan menun ääreen.



– Kiia ja Petri

Kommentit !
Lähetä kommentti