18/03/2021

Luonnontimantti vai synteettinen timantti?

Vihkisormus on löytynyt! Useampien etsiskelykierrosten jälkeen Se Oikea sormus löytyi lopulta Tamperelaisesta kultasepänliikkeestä. Kiia päätyi alkuperäisen ajatuksensa mukaisesti eleganttiin yksikiviseen sormukseen kapealla rungolla. Yksinkertaisuudessaan ja siroudessaan se sopi kauniisti koristeellisen kihlasormuksen rinnalle, siinä missä monikiviset ja paksumpirunkoiset sormukset tuntuivat aina olevan sen kanssa eri paria.


Valinnan paikka

Ennen lopullista tilausta tulee kuitenkin vielä päättää, tilaako sormuksen louhitulla luonnontimantilla vai laboratioriossa valmistetulla synteettisellä timantilla. Kiian kihlasormuksessa on perinteiseen tapaan luonnontimantteja, mutta nyt vihkisormusta valitessa asiaa on ehtinyt pohtimaan tarkemmin.


Hinta ei ole asiassa kynnyskysymyksenä, ja valitsi kummin tahansa, laadusta ei tarvitse tinkiä: synteettiset timantit ovat toki hinnaltaan halvempia, mutta laadultaan ihmissilmä ei kykene erottamaan niitä louhitusta jalokivistä. Merkittävimmät erot niiden välillä liittyvät hinnan ohella eettisyyteen, ekologisuuteen ja yllättävän vahvasti myös mielikuviin.



Luonnontimantti vetoaa perinteisiin ja mielikuviin

Luonnontimantin puolesta puhuvat perinteikkyys, helppous ja eräänlainen alitajuinen viehätys niitä kohtaan. Luonnontimanttiin päätyessään tietäisi varmasti saavansa arvokkaan tuntuisen ja näköisen kiven, jonka tilaaminen ei vaatisi selvittelyä tai muutoksia. Lisäksi tehokkaat markkinointikoneistot ovat iskostaneen mieleen vahvan mielikuvan luonnontimantista "aitona" valintana ja eräänlaisena ikuisuuden symbolina avioliitossa. Rajallisen tuotantomäärän vuoksi luonnontimantti myös säilyttää arvonsa, vaikka vihkisormus toki harvoin hankitaan tämä näkökulma mielessä.


Synteettinen timantti säästää luontoa ja kukkaroa

Synteettistä timanttia sen sijaan puoltaa edullisemman hankintahinnan lisäksi eettiset ja ekologiset näkökulmat. Timanttikaivostoiminnan ympärille kietoutuu paljon ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, vaikka kaikkialla tilanne ei ilmeisesti ole aivan yhtä huono. Myös synteettisen timantin valmistaminen vie verrattain paljon energiaa, mutta se ei kuitenkaan vaadi ympäristöä rajusi muokkaavan kaivoksen perustamista tai louhintaan liittyvää raskasta kalustoa, eikä se tapahdu kaivostyöntekijöiden tai kaivosalueen asukkaiden oikeuksia polkien. Niitä voidaan toisaalta tuottaa rajattomasti, minkä vuoksi laboratoriovalmisteisen timantin arvo ei välttämättä säily.



Arvojen äärellä

Vaihtoehtojen punnitsemisen jälkeen vaaka on kallistunut synteettiseen timanttiin. Valinta ei kaikesta huolimatta ole ollut aivan itsestäänselvä: vaikka kuinka tiedostaisi luonnontimantin huonot puolet, siihen liittyvistä mielikuvista on yllättävän hankalaa päästää irti. Laboratoriovalmisteinen kivi voi tuntua "rihkamalta" edullisemman hinnan tai keinotekoisuuden vuoksi, eikä sellaista mielikuvaa mielellään liitä omaan vihkisormukseensa. Ajat kuitenkin muuttuvat, ja voi olla, että niiden saatossa louhittuihin timantteihin voidaan alkaa liittää myös kielteisiä mielikuvia niihin liittyvien ongelmien vuoksi, kuten esimerkiksi turkiksiin nykyisin liitetään.


Onneksi vihkisormuksen arvo muodostuu lopulta jostain rahaa suuremmasta: siitä, että se symboloi liittoa rakastamansa ihmisen kanssa. Sormuksen merkitys on tietysti jokaiselle yksilöllinen, mutta on myös hyvä pysähtyä miettimään, mitkä asiat tekevät sormuksesta juuri itselle arvokkaan ja tärkeän, ja tehdä valintoja sen pohjalta.


Tällä asialla on toki monta puolta, jotka eivät kaikki mahdu yhteen blogikirjoitukseen. Luotettavaa tietoa aiheesta on myös yllättävän hankala löytää. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mihin tutkimus ja keskustelu aiheen suunnalta kehittyvät.



- Kiia & Petri



Kommentit !
Lähetä kommentti